De melk voor calcium mythe

Er wordt ons al jaren en jaren verteld hoe gezond melk wel niet voor ons is. Vooral voor de calcium, en de proteïne. Als je mijn vorige blog hebt gelezen over waarom ons wijsgemaakt wordt dat vlees zo gezond is, dan is dit hetzelfde antwoord als op de vraag waarom melk en melkproducten zoveel gepromoot worden; om geld in het laatje te brengen! En dat is de enige reden, want gezond is het absoluut niet! Als je nu allereerst naar de natuur kijkt, dan zie je dat alle soorten dieren bij de eigen moeder melk drinken, ze gaan niet naar een ander soort dier, want de melksamenstelling is heel anders en dan zouden ze ziek worden. Wij als mens zijn de enige soort die dat doet! Wij drinken de melk van een koe! Is dat niet raar als je er zo over nadenkt? Koemelk is voor een kalfje gemaakt, niet voor een mens. Koemelk bevat erg veel proteïnen en vetten, goed om een kalfje mee groot te brengen die in een jaar tijd zo’n 135 tot 225 kg kan worden. En eh.. mensen baby’s groeien niet zo snel geloof ik 😊. Koemelk heeft zeker vier keer zoveel proteïne en meer dan zes keer zoveel het mineralengehalte dan de melk van een mens. Moedermelk bevat 0.8-0.9% proteïne en de melk van een koe bevat 4% proteïne. Een baby verdubbeld in één jaar zijn grootte op 0.9% proteïne en wij worden wijsgemaakt dat we een dieet modig hebben dat hoog is in proteïnen? proteïne beschadigt onze nieren wat leidt tot allerlei zogenaamde ‘ziekten’. Wij kunnen koemelk helemaal niet verteren en is bovendien erg verzurend (alle proteïne is verzurend)  en mucusvormend; het zorgt voor een verhoogde slijmproductie, wat mucoïde plak kan creëren in de darmwanden. Mucoïde plak is een dikke plak dat eigenlijk als een soort lijm is en de absorptie van nutriënten blokkeert in de (dunne)darmwand. Verkoudheid, de griep, de Bof en elke lymfatische- of ademhalingsaandoening kan grotendeels toe te schrijven zijn aan melkproducten. Melk en melkproducten creëren verstopping en verzuring in het lichaam. Ook de schildklier en bijschildklier kunnen verstopt raken met slijm. De bijschildklier zorgt voor de benutting van calcium en als deze zwak wordt, dan raad je het al, dan kan de benutting van calcium falen. Als gebrek aan calciumbenutting gebeurt op celniveau, dan zie je aandoeningen als zwakke botten, zenuwen en spieren. Osteoporose zie je bijvoorbeeld vooral bij mensen die veel melk drinken. Er gebeurt dus juist het tegenovergestelde van waarom je melk zou moeten drinken! Het zorgt juist voor een gebrek aan calcium in plaats van dat het je calcium geeft! Melk is zelfs zo verzurend dat het calcium kan onttrekken uit je botten! Check deze video van Dr. Morse, ‘The truth about milk‘:

Zorg dat je je calcium binnenkrijgt op dezelfde manier als dat de koe die binnen krijgt…van levende groene planten. Er zijn meer dan 20 plantensoorten die meer calcium bevatten dan melk en wat veel beter opgenomen wordt door het lichaam. Je lichaam gebruikt minder dan 20% van de calcium in melk. Je lichaam gebruikt nog meer calcium van vers fruitsap dan van melk! Er zit meer calcium in een glas sinaasappelsap dan in 4 glazen melk! Andere betere bronnen dan melk en melkproducten zijn onder andere: groene groenten zoals broccoli, boerenkool, spinazie en waterkers, zeekraal, radijzen, abrikozen, appels, sinaasappels, dadels, pruimen, kiwi’s en noten en zaden.

Heb je veel last van verkoudheden, verstopte sinussen of het ophoesten van slijm? Probeer dan eens twee weken geen melk en melkproducten te nuttigen en voel het verschil!

Wist je trouwens dat melk en melkproducten verslavend zijn? Er zit een stofje in dat casomorphine heet, wat net zo verslavend schijnt te werken als drugs. Hierdoor raak je dus letterlijk verslaafd aan het drinken van melk of het eten van kaas. Ikzelf was ook verslaafd aan het eten van kaas, ik kon gewoon niet zonder. Elke keer als ik probeerde te stoppen, greep ik er na een paar weken of maanden toch weer naar. Hoe ik er vanaf gekomen ben? Door een alternatief te vinden voor kaas. Voor mij was dit de vegan kaas die je tegenwoordig kunt vinden in bepaalde supermarkten zoals de AH en de Jumbo. Het is een goed alternatief als je wilt proberen te stoppen met het nuttigen van kaas. Een paar jaar geleden werd er zelfs een vegan kaaswinkel geopend in Amsterdam. Dit is dus ook een goede optie mocht je daar in de buurt wonen. Natuurlijk kun je zelf ook vegan of raw food kaas maken van cashewnoten!

Hieronder volgt een recept voor het maken van vegan kaas

1 Cup Raw cashewnoten

2 El Nutritional yeast

2 El Verse citroensap

¼ Tl Knoflookpoeder

½ Tl Zeezout

¼ Tl Zwarte peper

¼ Cup Water

Klein bosje basilicum en/of peterselie (optioneel)

Week de cashewnoten tenminste 2 uur. Doe alle ingrediënten, behalve het water, in een food processor en gebruik de pulse knop. Laat daarna de moter van de food processor lopen en voeg beetje bij beetje het water toe. Je zal af en toe moeten stoppen en de mix met een spatel van de randen halen. Mix ongeveer 1 – 2 minuten totdat je een soort dikke pasta hebt verkregen zoals hummus. Voeg eventueel naar smaak nog iets meer citroensap, peper en zout toe en als je wilt, verse kruiden zoals basilicum of peterselie.

Je kunt deze kaas ongeveer 6 dagen bewaren in de koelkast.

Er zijn ook veel alternatieven voor het drinken van melk; je kunt bijvoorbeeld kokosmelk, amandelmelk, cashewmelk of hennepmelk maken. Het is ook te koop in de supermarkt maar zelf maken is natuurlijk altijd gezonder!

Recept voor het maken van amandelmelk

1 Cup Amandelen

4 Cups Water

1 Tl Vanille extract (optioneel)

Doe de amandelen en het water in een blender en blend voor 1 a 2 minuten. Zeef de amandelmelk in een notenzak boven een maatbeker of grote kom. Doe de melk in een glazen fles, voeg eventueel de vanille extract toe, schud even, en klaar is je melk!

Deze melk is 1 – 2 dagen houdbaar in de koelkast

Onthoud: een gezond lichaam moet op een optimaal level kunnen VERTEREN, ABSORBEREN, BENUTTEN en ELIMINEREN; de 4 basisprocessen van ons lichaam. Dus het consumeren van elke vorm van melkproducten zal je gezondheid flink naar beneden kunnen halen.

Een raw food, op planten gebaseerd, biologische dieet, zal je helpen gedijen en ‘ziekte’ vrij te leven.

Over Monica

Ik ben een Holistic Health Coach/ Regenerative Detox Coach en Lymphatic Iridologist. Ik geef Regenerative Detox Coaching Sessies met of zonder lymfatische iriscopie waarbij de onderliggende oorzaken worden opgespoord en het juiste plan van aanpak gemaakt kan worden door middel van voeding en kruiden om weer totale gezondheid te bereiken.  Wil je meer te weten komen over mij en mijn services kun je HIER de Regenerative Detox Coaching Sessies bekijken, HIER mijn gratis ebook aanvragen en HIER meer te weten komen over mijn boek!

Geef een reactie