FAQ

Hoe kan je met fruit genoeg magnesium binnen krijgen?

  • fruit, salades, daar zit alles in in de gebalanceerde hoeveelheden dat je lichaam nodig heeft. Het tekort eraan ligt puur aan de bijnieren die de steroiden daarvoor moeten produceren. Het gaat om de bijnieren en het metaboliseren van welk mineraal dan ook. De benutting van voedingsstoffen vereist steroiden van de bijnieren. Alle mineralen hebben een weg door de steroiden van de bijnieren. Als je bijnieren zwak zijn produceren ze te weinig steroiden. Bovendien is het belangrijk te denken aan ALLE vier basisprocessen; vertering, absorptie, benutting en eliminatie. Als je die vier basisprocessen herstelt en je eet de voeding die eigenlijk voor ons bedoelt is, aldus raw food, dan zie je geen gebrek aan voedingsstoffen.

Waar haal je je proteine vandaan op een raw food dieet?

  • Wie heeft ooit het verhaal de wereld ingeholpen dat we proteine nodig hebben? Hoe komen planteneters zoals gorilla’s, olifanten of wilde paarden aan hun kracht? Waar bouwen ze hun spieren van op? Ze moeten dit uit planten halen! En dat klopt want het zijn aminozuren waar we aan moeten denken, niet proteine. De proteine van vlees en melkproducten laat een zure reactie achter in het lichaam en moet bovendien afgebroken worden en omgezet worden in aminozuren wat op zijn beurt weer omgezet moet worden in menselijke proteinen, wat het lichaam ontzettend veel energie kost. Fruit, groenten en kruiden zitten vol met aminozuren die we als mens nodig hebben en de vertering daarvan creeert niet, zoals bij de vertering van dierlijke proteinen, al de zure afvalstoffen bij de stofwisseling, wat veel problemen veroorzaakt.

Ik lees veel dat bij juicen men het beste 80% groenten neemt en 20% fruit, is dit ook echt het beste?

  • Fruit zit qua healing ver boven groente en datzelfde geld ook voor ontgifting. Waarschijnlijk wordt dit gezegd vanwege de ‘fruitsuikers’. Maar wij weten natuurlijk dat onze cellen gedijen op deze natuurlijke suikers. Dr. Morse heeft ook vele malen de verschillen laten zien tussen het lichaam proberen te healen op groente en op fruit en het is gewoon ongelooflijk wat het lichaam doet op fruit en niet op groente. Ik zou dus, als je ontgifting en healing snel wilt laten gaan, me vooral focussen op fruit en dus ook fruitsappen.

Als je alleen juice drinkt, krijg je daar dan geen diarree van?

  • Fruit eten of het drinken van fruit juices veroorzaakt geen diarree maar het zou wel goed kunnen dat je wat darree krijgt omdat dingen in beweging worden gezet, doordat je lichaam gaat ontgiften/ zichzelf gaat reinigen. Het is goed om te kijken hoe je lichaam reageert en aan de hand daarvan zien of je eventueel even een stapje terug wilt doen en bijvoorbeeld even fruit en salades ernaast eet.

Kun je een vette lever krijgen van teveel fruit eten?

  • Nee, de oorzaak van een vette lever is een verstopt lymfesysteem. Vetten zijn antizuren, ze beschermen dus een cel tegen zuren. Vetafzettingen waar dan ook in het lichaam gebeurt in een ‘zure omgeving’ en verzuring wordt veroorzaakt door proteinen, granen, vlees, enz. Als je lichaam erg verzuurd is zie je opeenhoping van vetten. Fruit zorgt er juist voor dat het lichaam alkalischer wordt.  Een vette lever is in de wand van de lever en dat is dan ook waar je je lymfesysteem moet ontgiften.

Als je darmwanden verregaand vol plaque zitten en je zodoende geen voedingsstoffen op kunt nemen en ook je maag is ernstig verzuurd, hoe zit dat dan met het opnemen van fruitsuikers? Lukt dat dan wel?

  • Alle cellen nemen fruitsuikers op, fruitsuiker hoeft niet gemetaboliseerd te worden maar wordt direct in de cel opgenomen.

Kun je niet ondervoed raken door alleen fruitsap te drinken en/of fruit te eten? Krijg je dan niet een tekort aan voedingsstoffen?

  • Je kunt niet ‘ondervoed’ raken door fruitsap te drinken of fruit te eten, cellen honger je juist uit door geen fruit te eten, doordat ze niet de noodzakelijke brandstof krijgen; de ATP die gecreeerd wordt door fruitsuikers. Ook is het belangrijk te onthouden dat de 4 basisprocessen; vertering, absorptie, benutting en eliminatie, in orde moeten zijn voordat je kunt zeggen dat je een tekort aan voedingsstoffen hebt. Zijn de basisprocessen in je lichaam in orde en nuttig je een raw food dieet van voornamelijk fruit en groente dan zie je geen tekorten aan voedingsstoffen.

Er zijn mensen die veel gewicht verliezen op een fruit dieet en niet aan kunnen komen in gewicht en raken ondervoed?

  • Zie de vraag hiervoor over ‘ondervoed’ raken. Veel gewicht verliezen en niet kunnen aankomen in gewicht heeft te maken met malabsorptie (het niet goed opnemen van voedingsstoffen door de darmwand door lymfeverstopping). Door die obstructie weg te halen kom je op een gegeven moment weer aan in gewicht. Dit zal wel een voor jou lichaam ideal gewicht zijn, wellicht anders dan je altijd gewend was! Als je dan eenmaal weer gaat aankomen op dit dieet dan weet je dat de ontgifting en de kruiden hun werk hebben gedaan.

Als de urine troebel is, is dit dan een goed of een slecht teken?

  • Dat is een goed teken want dit betekent dat je nieren de afvalstoffen uit het lymfesysteem aan het filteren zijn. Als je het even een aantal uur in een glazen potje zou laten staan, dan zou je een wit laagje op de bodem zien. Witte vlokjes, sliertjes, wolkjes… is allemaal een goed teken. Heldere urine is juist geen goed teken omdat je dan juist geen afval uit het lymfesysteem filtert.

Kan ontgiften niet gevaarlijk zijn?

  • Je hebt een goede manier om te ontgiften en een slechte manier van ontgiften. Als je niet je nieren ondersteunt tijdens het ontgiften dan kun je vervelende symptomen ervaren in je lichaam. De nieren moeten altijd ondersteunt worden met de juiste kruiden want deze moeten de afvalstoffen, die vooral in grote hoeveelheden vrij kunnen komen door het ontgiften, uit het lymfesysteem filteren. Als deze niet door de nieren uit het lichaam gevoerd kunnen worden, waar moeten ze dan heen? Dan hopen ze zich op op bepaalde, vaak al zwakke gebieden in je lichaam, dat nare gevolgen kan hebben. Het is dus van groot belang altijd aan de nieren (en ook de bijnieren) te werken als je gaat ontgiften.